Drewniane blaty - kiedy się zdecydować?

Drewniane blaty - kiedy się zdecydować?
Jak już wielokrotnie wspominaliśmy, kuchnię z reguły robimy "na lata". Jeżeli chcemy raz a porządnie się za to zabrać, należałoby pomyśleć o blacie drewnianym. Blaty dostępne w marketach, ale i te robione przez stolarzy są blatami surowymi składającymi się ze sklejonych ze sobą wąskich pasków drewnianych. Charakteryzują się znacznie wyższą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, na kontakt z wodą, ALE POD WARUNKIEM że są odpowiednio przygotowane ! 

Przygotowanie blatu surowego drewnianego

Podstawą przygotowania blatu kuchennego jest przede wszystkim impregnacja. Do najbardziej popularnych impregnacji blatów należy olej oraz lakier. 

Olejowanie powinno być wykonane minimum dwukrotnie, uprzednio oczyszczając i odtłuszczając powierzchnię blatu. Mimo, że blaty są wyheblowane, po każdym olejowaniu mogą podnieść się "włoski wiórowe" które należy zeszlifować papierem ściernym. Zalecane jest ręczne szlifowanie, ponieważ łatwiej jest kontrolować nacisk, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko zniekształcenia punktowego blatu. Dokonując wyboru oleju najlepiej wybrać taki, który nie będzie na bazie wody.

Lakier nakłada się w taki sam sposób jak olej, czynności przygotowawcze są dokładnie takie same. W tym przypadku do szlifowania należy się bardziej przyłożyć, ponieważ lakier tworzy twardą powłokę blatu i korekty, szlify nie będą już takie swobodne, a czasem i możliwe.

Przyjęło się, że jeżeli blat chcemy zastosować do kuchni, powinniśmy zaolejować. W przypadku innych zastosowań, jak np. blat łazienkowy - najkorzystniej użyć lakieru. 

Kiedy blat olejujemy a kiedy lakierujemy?


W kuchni przede wszystkim mamy kontakt z żywnością, lakier (mimo zapewnień producenta) nie powinien mieć styczności ze spożywką. Ponadto blaty w kuchni są bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, np. podczas tłuczenia kotletów i w przypadku ewentualnego uszkodzenia, wystarczy przeszlifować defekt i można zaolejować blat ponownie, przy zastosowaniu lakieru sam proces szlifowania jest bardzo trudny - nawet stosując elektronarzędzia.

W przeciwności do blatów laminowanych, nie musimy się zaprzyjaźniać z deską do krojenia i dużą część wyrobów można wykonywać swobodnie na blacie. 

UWAGA! Zaimpregnowanie blatu nie powoduje, że będzie on trwały na zawsze. Czynności te trzeba powtarzać cyklicznie zgodnie z deklaracją producenta. 

Pamiętajmy także, iż impregnacji należy dokonać bezpośrednio po zakupie blatu, lub po jego rozpakowaniu (jeżeli producent do tego dopuszcza). To że nie korzystamy z blatu, nie znaczy że nie trzeba się nim opiekować. Często kupujemy produkty a później leżą i czekają na montaż. Z tym blatem nam się tak nie uda, jeżeli o niego nie zadbamy. Jeżeli już musi swoje odleżeć, przechowujmy go w miejscach gdzie wilgotność nie przekracza 60% a blat będzie w pełni podparty na całej swojej długości. W przeciwnym razie może nam się powykrzywiać. 

Tagi: surowe drewno, blat drewniany, olejowanie blatu kuchennego, impregnacja, lakierowanie blatu