Laminowane blaty kuchenne - cenna wiedza

Laminowane blaty kuchenne - cenna wiedza
Najchętniej kupowane blaty do kuchni to blaty laminowane. Są tanie, łatwo dostępne, proste w obróbce i codziennej pielęgnacji. Z technicznego punktu widzenia jest to płyta wiórowa powleczona wodoodpornym laminatem. Standardowa jego szerokość to 60cm, niemniej jednak w zależności od tego w jakim sklepie chcemy blat zakupić, oprócz standardowych 60cm możemy znaleźć także "standardy sklepowe".

W skrócie: jeżeli oglądamy blaty w IKEA, standardowa szerokość będzie dostosowana do mebli z IKEA i będzie wynosiła 63,5cm; Jeżeli chcemy kupić w Leroy Merlin lub Castoramie, standardem będzie szerokość 62cm, itd. 


Długości blatów kuchennych

Oprócz szerokości blatów w wymiarach laminowanych wyróżniamy także długości. Możemy się spotkać z długościami 204,5cm, 302cm, 305cm, 420cm a nawet ponad 500cm (w hurtowniach).

Zwróćmy uwagę, że długości blatów laminowanych nie są zaokrąglone do równych metrów. Dzieje się tak dlatego, ponieważ producenci zdają sobie sprawę z tego, że w trakcie transportu czy obróbki, boki laminatu mogą się powyszczerbiać. Dlatego planując kuchnię nigdy nie powinniśmy brać pod uwagę długości opisywanych przez sprzedawców, a zaokrąglić je w dół do pełnych metrów. Idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy brać pod uwagę takie wymiary jak: 2m,3m,4m i 5m.

Żeby być jeszcze bardziej precyzyjnym, IKEA (jak zawsze) rządzi się swoimi prawami i ich blaty sprzedawane są w długościach 186cm i 246cm. W tym przypadku boki blatów są fabrycznie obrobione, zatem projektując kuchnię możemy śmiało przyjąć opisywane długości. 


Podstawowe grubości blatów

Blaty laminowane rozróżniamy także względem grubości, ale tu temat jest prosty, bo najbardziej popularne są 28mm i 38mm. 


Profile zaobleń blatów do kuchni

Ważny jest też profil - to inaczej mówiąc zaoblenie blatu. Jedne są bardziej zaokrąglone, inne nieco mniej, inne wogóle ścięte. Ma to ogromne znaczenie przy montażu, sposobie łączenia blatów a końcowo - doborze listwy łączącej. 



Aby mieć pełen obraz sytuacji, należy przedstawić także minusy posiadania takiego blatu. Przede wszystkim taki blat wymaga przyuczenia, że wszystko kroimy na podkładce lub desce kuchennej. Należy szczególnie uważać, aby nie przeciąć powłoki laminatu, lub jej nie uszkodzić mechanicznie. Jeżeli pod uszkodzoną powłokę dostanie się woda, blat spuchnie i będzie kwalifikował się do wymiany. W dużej części przypadków, wymiana blatu jest równa wymianie kuchni, gdyż niektóre elementy nadają się do montażu tylko raz. 

Dlatego przy jakiejkolwiek obróbce bardzo ważne jest zabezpieczenie miejsc ciętych, także przy wykonywaniu otworów, gdyż nawet najdrobniejsza nieszczelność może wyrządzić duże szkody. 

Laminaty niestety nie do końca radzą sobie z wysokimi temperaturami, dlatego też nie powinny być bezpośrednio narażone na działanie np. płomienia z kuchenki gazowej. 
Tagi: blaty laminowane, zaoblenia, blat kuchenny