Płyty grzewcze - potrzebne informacje
.jpg)
W pozostałych 20% liczą się koszty zakupu i eksploatacji, praktyczność a także estetyka.
Płyta gazowa
Chyba każdy miał z taką płytą do czynienia. Tania w zakupie, eksploatacji, natomiast ciężka w utrzymaniu czystości i niestety mało estetyczna. Wymaga też cyklicznych przeglądów szczelności połączeń gazowych.
Płyta elektryczna
Jest to pośrednie rozwiązanie biorąc pod uwagę hierarchię wchodzenia płyt grzewczych na nasz rynek. Jest to już nowsze rozwiązanie jak płyta gazowa, tworząca jedną powłokę - zatem estetyka jest na plus. Płyta elektryczna działa w taki sposób, że nagrzewa dane pole grzałką znajdującą się pod płytą, dlatego też możemy spodziewać się większych rachunków za prąd, koszt zakupu takiej płyty jest umiarkowany. Zdecydowanym minusem jest to, że nagrzane pola długo się studzą i jest ryzyko poparzenia się.
Płyta indukcyjna
Najnowsze rozwiązanie grzewcze w naszych kuchniach. Indukcja działa na całkowicie innej zasadzie jak płyta elektryczna, choć także zasilana jest prądem. Płyta indukcyjna jak sama nazwa wskazuje, wytwarza pole indukcyjne, które przez specjalne garnki zamieniane jest w ciepło. Jest znacznie tańsza w eksploatacji, jednak najdroższa w zakupie jeżeli chodzi o poprzedników. Nie wymaga przeglądów, czyszczenie jej także nie wymaga zbyt dużo pracy, gdyż ma gładką powierzchnię.
Skoro już mamy scharakteryzowane płyty grzewcze, warto przypomnieć, że:
Do gazu potrzebujemy gazownika, do prądu elektryka. Każda taka wizyta musi być udokumentowana na karcie gwarancyjnej lub specjalnym protokole podłączenia urządzenia wraz z numerami pozwoleń i certyfikacji. Podłączenie płyty bez uprawnień powoduje utratę gwarancji.
Płyty grzewcze (ze względu na zapotrzebowanie większej mocy prądowej) zakończone są wystającymi przewodami. Na rynku możemy spotkać się także z urządzeniami już zakończonymi wtyczką. I tu bardzo ważna rzecz:
Jak już kwestie podłączenia mamy za sobą, otwór pod płytę w blacie wykonany, czas na montaż.
Montaż płyty grzewczej
Osoba dokonująca podpięcia, powinna zaizolować płytę specjalną (dołączoną do zestawu uszczelką), oraz unieruchomić płytę w otworze blatowym za pomocą klipsów rozpierających lub haków. Podbijając kartę gwarancyjną montażysta nie tylko informuje że podpiął "wtyczkę do gniazdka", ale także dokonał pełnego montażu urządzenia w sposób zgodny z zasadami bezpieczeństwa.
Tego wszystkiego powinien dokonać montażysta / instalator / osoba z uprawnieniami. Bo to on swoją deklaracją ponosi odpowiedzialność.
Sposób montażu płyty jest zawsze ściśle określony w instrukcji, niemniej jednak nie różnią się jakoś znacząco od siebie. Ogólnie zasada jest z reguły taka sama. Fachowcowi nie należy przeszkadzać, ale należałoby ustalić cały zakres i sposób przeprowadzenia prac.
I słodka porada na koniec. Nie zgadzajmy się pod żadnym pozorem na SILIKONOWANIE PŁYTY!
Co jest potrzebne do montażu i uszczelnienia - producent już dał. Żywotność płyty grzewczej to średnio 3-4 lata. Kuchnię zmieniamy średnio co 10 lat. Jeżeli przyjdzie kres naszej płyty i trzeba będzie ją wymienić, a będzie ona zasilikowana - trzeba będzie ją wyrywać z blatu. Najczęściej wiąże się to z wyrwaniem laminatu bocznego otworu blatu, więc wymieniając "tylko płytę" będziemy musieli wymienić też blat. Niektóre kuchnie mają łatwo dostępny blat, ale inne wymagają rozkręcenia połowy mebli aby "wyjść z blatem". Jak widzimy - z pozoru - prozaiczna wymiana naszej "kuchenki" kończy się wymianą KUCHNI.