Jak wybrać dobrego montażystę?

Jak wybrać dobrego montażystę?

Pytanie na pozór ciężkie, jednak są pewne rzeczy na które powinniśmy zwrócić uwagę dokonując wyboru człowieka od którego będzie zależał sukces naszej kuchni za naście lub dzieścia tysięcy złotych. 


Diagnoza potrzeb 

Doświadczony wykonawca nigdy nie wyceni usługi bez zaznajomienia się ze specyfiką zlecenia - projektu, wywiadu, dodatkowych pytań, itp. Jeżeli dostaliśmy wycenę "od ręki" możemy być pewni, że mamy do czynienia z amatorem stolarki; dorabiającym sobie studentem; lub negocjatorem który na miejscu po zapoznaniu się ze stanem faktycznym będzie podnosił cenę usługi. 


Podejście do tematu - fachowa obsługa

Montażysta to nie tylko stolarz z wkrętarką. To człowiek który powinien skoordynować cały proces i pomóc go przejść klientowi. Zmiana czy utworzenie nowej kuchni nie zdarza się zbyt często, a trendy ulegają zmianom praktycznie z roku na rok. Jeżeli Inwestor poszukuje montażysty, znaczy się że nie ma zbyt dużej wiedzy w tym temacie, lub ma ją niepewną, dlatego właśnie DOBRY MONTAŻYSTA przejmie inicjatywę i pozwoli nam - domownikom - poczuć się bezpiecznie.


"Na dobrego fachowca trzeba długo czekać"

- to totalna bzdura, która jest bardzo często wypowiadana. Utarło się tak, że specjalistów było niegdyś dosłownie garstka i "płaszczyło się" przed nimi aby wykonali usługę. Obecnie sytuacja wygląda - a raczej powinna wyglądać inaczej. Wszystko zależy od podejścia do klienta. Branża monterska jest na tyle specyficzna, że uzależniona jest od wielu czynników. Pan dzwoniący do nas w styczniu pyta o terminy na marzec - żeby już zarezerwować, choć połowa domu jest w totalnej rozsypce. Umówmy się, że w zdecydowanej większości klienci zmieniający kuchnie robią też duży, gruntowny remont kuchni lub całego mieszkania, więc trzeba zrobić też ściany, położyć podłogę, itp. Jeżeli któryś z fachowców naszego potencjalnego klienta miałby opóźnienie - a jest to nieuniknione, my także musimy rozpocząć prace montażowe z opóźnieniem. W naszym terminarzu powoduje to falę przesunięc klientów, a nie możemy sobie na to pozwolić. Właśnie z szacunku do klientów, chcąc im zagwarantować, że ich terminy będą pewne i bezpieczne, umawiamy się NA BIEŻĄCO. Dlatego u nas na montaż czeka się nie pół roku a np. 2 tygodnie. Ale o tym w innym wątku...


Potrafi określić termin realizacji

Doświadczony ekspert powinien znać meble na wylot, sposoby montażu, techniki, itp. Ze składowej tej wiedzy musi wynikać umiejętność oszacowania ile potrzebuje czasu aby wykonać dane zlecenie. To ważne, szczególnie dla samego klienta, który musi skoordynować pozostałe prace remontowe kuchni. 


"Koszt usługi montażu to X procent wartości zamówienia"

- to znana praktyka, ale niezbyt uczciwa z naszego punktu widzenia - dlatego poruszamy ten punkt. Montażysta nie powinien warunkować swojego wynagrodzenia od majętności klienta, czy tego ile płaci za meble. U producentów meblowych sama zmiana koloru czy rodzaju frontu może zmodyfikować końcową cenę zamówienia nawet o 40%, dlaczego zatem montażysta ma pobrać większe wynagrodzenie skoro zakres prac się nie zwiększył? 


"Kto pyta nie błądzi"

Idąc tą maksymą chcemy przekazać jedno - nie zrażajmy się ilością pytań. Pytania ze strony fachowca powinni być szczegółowe i wyczerpujące. Jeżeli oczekujemy kuchni marzeń, musimy poświęcić trochę czasu na odpowiedzi. Montażysta żeby zrozumieć nasz projekt, musi się w niego wczuć. Tak jak idąc do lekarza oczekujemy trafnej diagnozy, ale z kolei musimy zmierzyć się ze stretą pytań lekarza aby mógł nam pomóc. Takie rozmowy powinny odbywać się na konsultacjach, najlepiej w pomieszczeniu w którym będzie nasza kuchnia. Z reguły, po skonstruowaniu oferty - powinna zakończyć się listą wskazań i listą zakupów. 

Jasnym jest, że od każdej reguły są pewne wyjątki, a powyższe należy traktować jedynie jako drobne wskazania. 

Tagi: kuchnia, meble kuchenne, dobry montażysta, kuchnia marzeń