Jaki okap wybrać?

Jaki okap wybrać?

Bardzo często spotykamy się z sytuacją, gdzie Klienci dokonują zakupu okapu.... poprostu bo trzeba. Ale mało kto wie jak dobrać okap, żeby nie był jedynie elementem dekoracyjnym naszej kuchni, a spełniał swoją funkcję.

RODZAJE OKAPÓW

Okapy możemy sobie podzielić ze względu na ich sposób montażu, a także na sposób filtracji czy odprowadzania wywiewu.

Okap podszafkowy - ciekawa forma montażu polegająca na zamocowaniu okapu do spodniej części szafki (z reguły jest to szafka niższa niż pozostałe, a w wielu przypadkach nazywana jest "okapową"). Okap jest w pełni widoczny, ale nie zajmuje nam przestrzeni w szafce.

Okap doszafkowy - montaż polega na zabudowaniu urządzenia wewnątrz szafki, najczęściej poprzez usunięcie jej dolnej płyty lub odpowiednie podcięcie do otworu montażowego. Ogromnym plusem jest estetyka, dobierając odpowiedni rodzaj okapu możemy ukryć go w całości. Okapy wówczas mają głębokość nie większą niż posiada szafka, chyba że jest to okap teleskopowy - wtedy jest możliwe wysunięcie półki okapowej, dzięki czemu zwiększamy powierzchnię którą będą wyciągane nieporządane zapachy

Okap wolnowiszący - jak sama nazwa wskazuje, jest to okap który poprostu wisi na ścianie. Jego zastosowanie ułatwia wymianę urządzenia w przyszłości w przypadku awarii i jest bardzo przystępny cenowo.

Wyciąg - jest to sposób wyciągania powietrza do komina lub na zewnątrz budynku. Do okapu montujemy wówczas rurę poprzez którą powietrze jest wydalane.

Pochłaniacz - to sposób filtracji powietrza przez filtr węglowy. jeżeli nie mamy możliwości wpięcia urządzenia w komin, wystarczy zastosować filtr węglowy którego cząstki neutralizują zapachy a powietrze po oczyszczeniu wydalane jest spowrotem do pomieszczenia.

JAK DOBRAĆ OKAP

Przede wszystkim musimy zastanowić się jaki rodzaj okapu potrzebujemy. Czy chcemy aby był wolnowiszący czy może do zabudowy szafkowej lub podszafkowej. Kolejnym krokiem jest ustalenie czy mamy możliwość i zgodę na wpięcie odpływu do komina wewnątrz budynku. Jeżeli nie mamy pewności, powinnismy skonsultować to z zarządcą budynku lub kominiarzem. Nowe budynki są budowane z uwzględnieniem dwóch rodzajów komina: wentylacyjny i okapowy. Niestety w budynkach starszego typu jak kamienice czy bloki z wielkiej płyty - możemy tej zgody nie otrzymać. Dlaczego? W kominie wentylacyjnym budynku panuje wentylacja grawitacyjna. Okap poprzez swoją turbinę, wtłacza powietrze do komina, zatem miesza wentylacje mechaniczną - a to już jest niedozwolone. Przepisy nie są jednak tutaj jednoznaczne i bardzo dużo zależy od nastawienia kominiarza. Zdarzało się, że najpierw wyrażał zgodę, a na rocznym przeglądzie kominiarskim zgoda była wycofywana, dlatego najlepiej wystąpić o taką zgodę na piśmie.

Oprócz powyższego musimy pamiętać o WYDAJNOŚCI. Każdy okap jakąś posiada, dlatego też powinniśmy wyliczyć nasze zapotrzebowanie i wziąć ten parametr pod uwagę. Do wyliczenia potrzebujemy wymierzyć pomieszczenie w którym będziemy gotować. Jeżeli jest to kuchnia otwarta na salon, trzeba wyliczyć kuchnie razem z salonem, a wynik podać w m3. 

Jeżeli zdecydowaliśmy się na wpięcie wywiewu w komin, wynik w m3 należy pomnożyć przez liczbę 6. W przypadku filtrów węglowych, mnożymi wartość przez 8. W taki sposób uzyskamy minimalną wydajność jaką powinien mieć okap, żeby spełniał swoją funkcję.

Tagi: okap, pochłaniacz, filtr węglowy, komin, wentylacja